Saunujeme: Proč je tak důležité se ochlazovat?

Saunujeme: Proč je tak důležité se ochlazovat?

Také tak milujete saunování pro jeho osvěžující a zdraví prospěšné účinky? To příjemné, dlouhotrvající intenzivní teplo, následné ochlazení a ještě příjemnější odpočinek.

Proč ale saunový rituál provádíme právě v tomto pořadí a jakou roli v něm hraje ono zmíněné ochlazování studenou vodou?

Kruh je důležitý

Saunování je harmonický zážitek, složený z několika cyklů. Jednotlivé součásti saunovacího cyklu rozhodně nejsou prováděny náhodně.

Začínáme zahřátím

Po letmé očišťující sprše před vstupem do sauny přichází první fáze cyklu – zahřívání.

Zahřátím těla nad jeho přirozenou teplotu pomáháme rozšiřovat cévy a kapiláry, ale hlavně ničíme zárodky virových onemocnění, kterým stačí k likvidaci teplota o několik desetin °C vyšší. Tato fáze je v celém procesu nejdůležitější.

Zchlazujeme

Proč po několikaminutovém zahřívání opět zchlazujeme?

Jednoduše proto, abychom mohli opět zahřívat. Bez vnějšího ochlazení by tělo chladlo zbytečně dlouho a celý saunovací proces by se tak zbytečně prodlužoval.

Zchlazování po opuštění sauny bývá často špatně interpretováno jako bezprostřední nutnost skočit po hlavě do nejbližšího ledového jezera. Pokud se rozhodneme budovat otužilost, je skok na místě. Rozhodně to ale neplatí vždy, zejména pro citlivější a fyzicky méně zdatné jedince, kteří by si mohli tímto způsobit pro ně nepříjemný teplotní šok.

Mírnější varianta ochlazování obsahuje kromě bazénku s ledovou vodou také postupně se ochlazující sprchu, kde studené vodě lépe přivyknete. Kompletní zchlazení v ochlazovacím bazénku následuje teprve poté.

Viděli jste už náš ochlazovací bazének SHOKKI?

Chvíle klidu

Pro ideální saunování je třeba vyhradit si určitý čas.

Je totiž možné, že většinu tohoto času proležíte na lehátku v odpočívárně s příjemně brnivými pocity končetin a postupně se uvolňujícími kousky vaší mysli.

Rozhodně to ale nejsou vyhozené peníze.

V těchto chvílích dochází k uklidnění všech tělesných procesů, úpravě srdečního tepu do normálu a startuje proces odbourávání škodlivých látek a následné regenerace.

V případě vhodně zvoleného světla a relaxační hudby můžete přestat myslet na každodenní starosti a pomaličku se chystat na další kolo příjemného prohřívání.